Saturday, 23 June 2012

Rahsia umur panjang rakyat negara....

Macau (harapan hidup: 81 tahun)
Ekonomi yang kuat merupakan rahsia umur panjang di Macau. Kesejahteraan yang tinggi membuat warganya lebih mampu mengakses layanan kesihatan.

Swizerland (harapan hidup: 82,5 tahun)
Kebiasaan makan roti gandum, yang memiliki indeks glukosa rendah sehingga perut tidak cepat merasa lapar. Jenis makanan lain yang cukup popular di Swiss adalah cokelat hitam yang kaya dengan antioksidan berfungsi melambatkan proses penuaan.
Australia (harapan hidup: 82 tahun)
Di negara ini, para karyawan punya lebih banyak waktu untuk beristirehat di rumah. Pada waktu makan tengahari , para pekerja  sering makan  di luar bagi mendapat lebih banyak manfaat dari cahaya matahari.


Perancis (harapan hidup: 82 tahun)
Tingginya usia harapan hidup di Perancis salah satunya kerana termasuk salah satu terbaik di dunia dalam rawatan kanser. Rahsia lainnya adalah pola makanan yang banyak dipengaruhi bawang, yang berfungsi dalam masakan untuk mengurangkan risiko diabetes dan penggumpalan darah.


Jepun (harapan hidup 83,5 tahun)
Rahsia umur panjang orang Jepun salah satunya adalah sake panas, sejenis minuman beralkohol yang  boleh melancarkan peredaran darah. Beras fermentasi khas Jepun, Miso juga baik untuk kesihatan kerana banyak mengandung mineral terutama zink.Spanyol (harapan hidup: 82 tahun)
Diet mediteranian yang didominasi oleh minyak zaitun, sayur dan buah-buahan merupakan kunci sihat warga Sepanyol. Penggunaan lemak yang sangat sedikit dapat mengurangi berbagai risiko penyakit seperti asma, alergi, serangan jantung dan lain-lain

0 comments:

.

.