Saturday, 7 July 2012

Check handphone korang sekarang

Macam2 lah kes penipuan barangan elektronik sekarang nih . Jom nk kongsi sikit kat korang macam mane nak check atau tentukan sama ada handphone korang tu original ataupun tiruan aka cap ayam..




 
langkah demi langkah :
    1. Taip *#06#
    2. Akan keluar IMEI number ( International Mobile Equipment Identity)
    3. Semak no IMEI anda, pada kedudukan ke 7 dan 8. Contoh, 764972046251086
    4. Kedudukan no 7 dan 8 adalah seperti ******04*******
    5. Untuk semak sama ada phone korang ori atau tidak, check kod di bawah:


    •02 atau 20 : dari China = KUALITI RENDAH
    •08 atau 80: dari Germany = KUALITI BIASA2 (not bad la..)
    •01 atau 10: dari Finland = KUALITI BAIK..
    •00 atau 03 atau 04: dari kilang asal handphone = KUALITI TERBAIK (betul2 ori neh)
    •13 : dari azerbaijan =TIDAK BERKUALITI DAN MERBAHAYA UNTUK KESIHATAN

P/s: ory ke hp korang??hahaha..

1 comments:

DekNie said...

deknie punya 03 ok... ori okeh.....hehehhe

.

.