Tuesday, 10 July 2012

Migrasi tahunan ketam merah

Pulau Krismas adalah sebuah pulau kecil Australia di Lautan Hindi, 2,600 kilometer barat laut bandar Perth, yang merupakan rumah kepada pelbagai spesis haiwan dan tumbuhan.

 

Pulau ini terkenal dengan populasi luar biasa Christmas Island merah ketam, satu spesies ketam tanah yang sinonim kepada pulau itu,dan penghijrahan mereka yang menakjubkan dari hutan ke pantai setiap tahun semasa musim pembiakan.


Pada awal musim basah (yang biasanya Oktober / November), lebih 50 juta ketam dewasa merah tiba-tiba mula berhijrah dari hutan ke pantai untuk membiak. Penghijrahan biasanya serentak di seluruh pulau ini.Ketam mengambil kira-kira 5-7 hari untuk sampai ke laut. Hujan dan keadaan mendung lembap membuat perjalanan mereka ke laut menjadi panjang dan sukar.Untuk melindungi ketam daripada dihancurkan oleh kenderaan ketika melintas di jalanraya, kakitangan Taman Negara Pulau Krismas telah menutup beberapa jalan dan tanda2amaran dipasang bagi memboleh ketam menyeberang Dinding dan pagar plastik di sepanjang jalan juga dibina termasuk corong ketam untuk 'lintasan ketam' dan 'jambatan ketam' di mana mereka selamat untuk menyeberang menyeberang.0 comments:

.

.