Wednesday, 18 July 2012

Misteri Bomba


Couplingggg....buka airrrrr....tutup air dan kemassss...
Pernah dengar arahan nie? Kalau tak pernah dengar pn korang boleh agak punya Jabatan apa kt Malaysia ni yg guna command di atas....



Apa??Jabatan Bekal Air??agak2 sikit la korang hahaha....Ya betul...Bomba dan Penyelamat Malaysia...
Apa kena mengena dengan artikel ni??ha..ni nak share ckit dgn korang yg singgah kt blog aku ni..setelah tiga daripada 5 hari aku di Fire Resque Academi Malaysia (FRAM), banyak mengajar aku erti pengorbanan sebenar seorang anggota bomba. Bukan aku ke sini untuk nk jadi anggota bomba, tapi sebagai pendedahan untuk aku,salah sorg dari Emergency Response Team yg baru ditubukan di tempat kerja aku sekarang.


Kat sini aku diberi kesempatan melalui sendiri pengalaman sebagai seorang anggota bomba dan penyelamat malaysia serta diajar teori dan asas kebombaan.



Penat??bukan sekadar penat lagi...mengah,lelah dan semput semua aku rasa walaupun latihan yang didedahkan hanya sekelumit dari cabaran sebenar seorang anggota bomba menurut jurulatih di sini.
Kitorang juga dilimpahi dgn pengalaman tenaga pengajar dalam operasi penyelamatan sebenar yang sedikit sebanyak dapat membongkar rahsia dan cerita sebenar di sebalik peristiwa dan bencana yg pernah menjadi tajuk utama media.Runtuhan Highland towers, tragedi pos dipang, kronologi Nuri terhempas dan lain2 bencana yg pernah menggemparkan negara, sebahagiannya ada rahsia di sebalik peristiwa tersebut yg tidak dilaporkan media...


Kalo nk citer pasal bomba selama tiga hari aku kt sini mmg tak cukup dgn satu artikel je, jadi kesimpulan yg aku nk korang semua pegang adalah Hargailah pengorbanan anggota bomba..respect dan hormat dgn tugasan mereka kerana matlamat utama mereka dlm setiap operasi adalah menyelamatkan nyawa kemudian harta benda jatuh di tempat kedua...Aku dapat bayangkan mcm mana perasaan anggota bomba yg  tertipu dgn panggilan palsu......mesti bebulu tahap gaban...mau tak..bergegas dlm 1 minit slps panggilan diterima, bila sampai di lokasi, hampeh..xde ape yg berlaku..kalo korang ape rase????






P/s:Kagum tgk abg2 bomba di sini...walaupun sebahagiannyan dh berumur tapi still maintain and fit tubuh....rahsianya???korang join la bomba...baru tau camne azab latihan dorang...


0 comments:

.

.