Tuesday, 3 July 2012

Spagetti Bolognese

Salam all....

Kembali bertemu dalam entry resepi....sebenarnya bila cakap bab resepi ni mcm2 terlintas dalam kepala..tak tau yag mana patut aku post kat sini...kalo boleh xnak la post resepi yag biasa2 cam masak lemak, kari dsb..korang nak yg camne ek??..hmm..k lah gua tunjuk lu org resepi kuah spagetti ok?? tak ok pn aku nk tulis gak..hahhah..

Kalo korg nk senang beli je paste kuah spegetti prego tu panaskan jek dan dah boleh makan..cepat mudah dan ringkas..bagi yg nakkan cabaran, feel dan kepuasan ala2 master chef, camni haa nk buat kuah spagetti..

Bahan-bahan

 sebiji Bwg besar (holland)
 5 ulas garlic
 3 cm batang leek
 3 cm batang celery
 3 cm carrot

1st korang chop halus bahan2 diatas.

4 biji tomato (potong dadu)
2 sudu besar tomato puree (tomato paste)
1 1/2 cawan ayam @ daging cincang (nk senang korang blend kasar je)

Bahan A
daun basil yg dichop (dapat dlm sesudu besar bila dh chop tu)-kat pasaraya ada jual yg fresh
-bay leave dan oregano herb (xde pn xpe, ssh pulak korg nak cari kang)

Cara masak.

1. Panaskan 1/2 cawan olive oil
2. sautee barang yg dah korang chop tadi bersama bahan A
3. bila agak garing, masukkan tomato paste
4. kemudian air sikit dalam 2 cawan (agak2 sendiri)
5. Masukkan daging @ ayam cincang
5. kemudian masukkan tomato yg dah potong dadu.
6. masak sehingga kuah jadi pekat.
7. Perasa jgn lupa, kang ada yg melayang mangkuk korang masak tawar....haha
7. Sedia untuk hidangan..
8. senang kan??

P/s : Untuk  next entry resepi, aku tunjuk korang resepi spagetti ollio..ala...goreng2 la..

3 comments:

roym as said...

boleh..boleh..

Kaki Sembang said...

Bos, post la resipi nak but sup canner...nak diet bulan puasa ni...

Tinta Asyraf said...

Betul tu bos, post la resepi nak buat sup daging atau ayam, nak diet bulan puasa ni...27kg lemak kena kurang ni....

.

.