Thursday, 19 September 2013

Dia ni pulak nak popular isu Chin Peng..
Bila keluar isu2 yang mendpat perhatian ramai, mesti ada makhluk2 yang cuba mencari populariti..kali ni isu bekas ketua PKM- ChinPeng.

Aku tak paham la dengan seorang pemimpin kanan MCA sorang  ni...kali ni dia mendesak kerajaan supaya abu mayat Chin Peng untuk dibawa pulang. Kenapa lu nak melawan arus? lu tak paham bahasa ke yg kerajaan dah buat keputusan bahawa tidak ada kompromi lagi dengan isu Chin peng... sepatutnya lu perlu menjaga imej lu sebagai pemimpin MCA yang juga salah sebuah parti komponen dalam kerajaan.

Mengikut kenyataannya lagi "Perjanjian Damai Hatyai memperuntukan jaminan kerajaan terhadap mereka yang meletakkan senjata...ia seharusnya turut terpakai terhadap mendiang Chin Peng," .

Ya betul...memang ia terpakai kepada Chin Peng juga, tapi perlu diingat, seperti apa yang dikatakan oleh Ketua Penerangan MUBARAK, Datuk Abdul Rahman Sulaiman , Chin Peng sebenarnya telah tidak mematuhi terma perjanjian damai setelah dokumen itu ditandatangani antara Kerajaan Malaysia dan PKM di Thailand pada 1989. Sepatutnya Chin Peng perlu pulang ke tanah air bagi menjalani program pemulihan daripada ideologi komunis. Kenapa dia tidak pulang selepas itu?? padahal tidak ada halangan untuknya kembali ke tanah air?? Chin Peng lebih sanggup memilih untuk hidup dalam buangan dari kembali ke tanah air, cuma pada selepas beberapa tahun lamanya baru kedengaran desas desus keinginannya kembali ke tanah air. Adakah ini ciri pejuang yang perlu kita sanjung??

Ahmad Boestaman juga antara pejuang kemerdekaan yang berhaluan kiri yang juga pernah terlibat dengan PKM suatu ketika dahulu, namun kenapa namanya tidak sebusuk nama Chin Peng?? Dari sini kita boleh melihat perbezaan antara individu ynag ikhlas berjuang untuk tanah air dan berjuang demi kuasa dan pengaruh.

Kepada pemimpin MCA ni, eloklah lu berjuang dengan DAP kalau lu nk menagih populariti dari isu Komunis...kalau lu tak boleh membantu meningkatkan imej kerajaan, jangan memberikan beban pula..
0 comments:

.

.