Tuesday, 15 October 2013

Berita Gembira Paling Bermakna Sempena Aidiladha 1434 HijrahMenjelang Aidiladha tahun ini, umat islam khususnya di Malaysia menerima satu khabar gembira apabila Mahkamah Rayuan sebulat suara membenarkan rayuan kerajaan berhubung isu penggunaan kalimah Allah oleh selain penganut muslim. Ini bermakna, kalimah Allah adalah milik mutlak umat Islam dan ia tidak sekali kali boleh digunakan oleh agama lain khususnya di Malaysia.

Keputusan ini sebenarnya sangat memberi kelegaan kepada umat islam (bagi yg memperjuangkannya) dan keresahan masyarakat Islam akan kekeliruan yg bakal terjadi jika kalimah Allah juga digunakan oleh agama lain secara rasminya terlerai. Semua pihak terutama sebilangan umat Islam yang terkhilaf akan pendapat mereka yang mengatakan Kalimah Allah bukan hak mutlak orang2 Islam sahaja, patut mengambil iktibar dari isu ini kerana terdorongnya hakim2 ini membuat keputusan sebegitu adalah ilham atau petunjuk dari Allah jua. Sesungguhnya yang benar telah muncul bagi memadamkan kebatilan . 

Kepada para pejuang yg telah berkorban demi memartabatkan Islam, pengorbanan anda telah dibalas dengan keputusan ini ketika saat dan waktu yang paling tepat kerana manisnya ketika kita umat Islam sedang dalam siap sedia menyambut Hari Raya Aidiladha yang mengingatkan kita tentang istilah pengorbanan.

Kepada penganut agama lain (juga kpd umat Islam yg belum dibukakan hidayah), terimalah keputusan ini dengan redha demi keamanan dan perpaduan masyarakat negara ini kerana saya yakin anda juga sedia mengetahui hanya di dalam kitab suci Al Quran yang tertulis dan ada menekankan tentang Allah iaitu merujuk kepada tuhan bagi umat Islam, dan tidak pada kitab suci kepercayaan anda2 yang bukan berugama Islam..Benarkan?? Jadi, fikir2 kan..

Salam Aidiladha dari ronyanuar.com...aktikel menarik lainnya mengenai isu ini boleh dibaca di sini..

P/s: posting ini ditulis bukan untuk meraikan kejayaan atau merendah-rendahkan kepercayaan masyarakat bukan Islam di Malaysia, tetapi sekadar memberitahu hak umat Islam di Malaysia telah disahkan melalui proses mahkamah..
Published with Blogger-droid v2.0.10

0 comments:

.

.